Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αράχνη

Αγαπημένα μας παιδιά,
αυτή την εβδομάδα κλείνουμε την ενότητα με τα έντομα! Η σημερινή μας ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε ένα αρθρόποδο (και όχι έντομο παρόλο που μοιάζει)...την Αράχνη!!!
Οι Αράχνες λοιπόν είναι αρθρόποδα (αραχνίδια) και έχουν οκτώ  8  πόδια. Το σώμα τους χωρίζεται σε δύο τμήματα. Τα κοινά έντομα υπενθυμίζουμε έχουν 6 πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε 3 μέρη.Επίσης οι αράχνες δεν έχουν φτερά

Υπάρχουν διάφορα είδη αράχνης! Ας δούμε μερικά από αυτά!






Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά...


...και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο. 

Ιστός αράχνης:
Οι αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. 
Έχουν έναν ειδικό αδένα στην κοιλιά τους, που φτιάχνει την κλωστή με την οποία υφαίνουν τους ιστούς τους και την χρησιμοποιούν για να μετακινούνται, όπως οι ακροβάτες. 

Στην αρχή η αράχνη κρέμεται από μία πρώτη κλωστή. Ύστερα στερεώνει κλωστές σε κλαδιά ή σε έναν τοίχο, σχεδιάζοντας κάτι σαν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου. Στην συνέχεια υφαίνει άλλες κλωστές σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους. Όταν η παγίδα είναι τέλεια, δεν έχει παρά να περιμένει το θύμα της. 
Όταν μια μύγα ή ένα κουνούπι πιαστεί στον ιστό, προσπαθεί να βγει, αλλά όσο περισσότερο προσπαθεί τόσο μπλέκεται μέσα στις κλωστές. Όλη αυτή η πάλη κάνει τον ιστό να πάλλεται, ειδοποιώντας έτσι την αράχνη, η οποία πέφτει πάνω στο θύμα της, του χύνει δηλητήριο και το φυλακίζει, για να το καταβροχθίσει ευκολότερα.





Ας μάθουμε και μερικά πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζουμε γι αυτό το έντομο...




Ας ασχοληθούμε λίγο τώρα και με μυθολογία...

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ

Η Αράχνη ήταν η κόρη του Ίδμωνα και ζούσε στη Λυδία της Μικράς Ασίας, μια πόλη ξακουστή για τα υφαντά της. Έτσι η Αράχνη έγινε κι εκείνη μια εξαιρετική υφάντρα σε σημείο που ακόμα και οι Νύμφες πήγαιναν να θαυμάσουν τα έργα της. Όλοι πίστευαν ότι είχε διδαχθεί την τέχνη από την Αθηνά Εργάνη. Η θεά Αθηνά μαζί με τον Ήφαιστο ήταν προστάτες όλων των συντεχνιών. Η ίδια όμως ήταν και θεά της υφαντουργίας, γι’ αυτό συχνά τη βλέπουμε σε παραστάσεις να κρατάει αδράχτι. Η Αράχνη βέβαια δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι το ταλέντο της το όφειλε στη θεά. Τόλμησε μάλιστα να συγκριθεί μαζί της λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη και θα τη νικούσε σε οποιαδήποτε αναμέτρηση.
Related image
Η έπαρση και η αλαζονεία της υφάντρας απογοήτευσαν την Αθηνά, η οποία έκανε μια ύστατη προσπάθεια να τη συνετίσει. Μεταμφιέστηκε σε γριά και συμβούλευσε την Αράχνη να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα σε μια θνητή και σε μια θεά και τη συμβούλευσε ότι είναι ύβρις να προσπαθεί κάποιος θνητός να αναμετρηθεί με τους θεούς. Η Αράχνη συνέχισε την αλαζονική συμπεριφορά λέγοντας ότι σε περίπτωση μονομαχίας θα τη νικούσε. Η αναμέτρηση και η τιμωρία Η Αθηνά τότε αποκαλύφθηκε και οι δυο γυναίκες αναμετρήθηκαν στην τέχνη που ήξεραν καλά. Η Αθηνά κέντησε τα δικά της κατορθώματα. Δημιούργησε ένα έργο για τη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα και σκηνές από βίους θνητών που διέπραξαν ύβρη απέναντι στους θεούς. Η Αράχνη αντίθετα με ιδιαίτερο θράσος απεικόνισε τις ερωτικές ατασθαλίες των θεών που αποπλανούσαν θνητές, αφού πρώτα εξαπατούσαν τα υποψήφια θύματά τους. Η Αθηνά εξοργίστηκε με  την έπαρση της  υφάντρας και έσκισε το υφαντό της. Όταν όμως είδε το υφαντό της, θαύμασε την τεχνική και το ταλέντο της Αράχνης. Δεν έδειξε το παραμικρό και τη χτύπησε στο πρόσωπο. Το βαρύτερο όμως για την Αράχνη ήταν ότι η Θεά έσκισε το υφαντό της. Λίγο αργότερα, η πληγωμένη και ταπεινωμένη υφάντρα προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της και κρεμάστηκε. Η Αθηνά που δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, χαλάρωσε τη θηλειά και μετέτρεψε το σώμα της σε αρθροπόδα αράχνη ρίχνοντας πάνω της ακόνιτο που ακόμα και σήμερα θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό στην Ευρώπη. Η θεά δεν την άφησε να πεθάνει. Τη μεταμόρφωσε μ’ αυτό το δηλητήριο σε έντομο και την καταράστηκε να ζει πάντα κρεμασμένη εξασκώντας την τέχνη της και να βρίσκεται πάντα κάποιος που να χαλάει τον ιστό της.
Related image
Μια δεύτερη εκδοχή του μύθου λιγότερο αποδεκτή κάνει λόγο για μια νεαρή κοπέλα υφάντρα, που την έλεγαν Αράχνη. Η βαριά άρρωστη μητέρα της την παρακαλούσε να πάει να τη δει έστω για τελευταία φορά, αλλά η κόρη δεν είχε χρόνο γιατί ύφαινε στον αργαλειό. Τότε η μητέρα της λίγο πριν πεθάνει, την καταράστηκε να γίνει έντομο και να υφαίνει μια ολόκληρη ζωή τον ιστό της. Σε κάθε εκδοχή πάντως, η ύβρις απέναντι στους θεούς και τους γονείς τιμωρείται… 
(Ο παραπάνω μύθος έχει παρθεί από το εκπαιδευτικό site https://thechildrenslab.net)
      
Παρακάτω μπορούμε να δούμε τον μύθο.



Ας προσπαθήσουμε να "διαβάσουμε" το παρακάτω εικονόλεξο...



Ώρα για εργασία:
Διαβάζουμε το παρακάτω αίνιγμα και ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτί Α4 την απάντηση...
δεν ξεχνάμε να την γράψουμε κιόλας.

"Στον τοίχο κρέμεται, με τίποτα δεν δένεται.
Ψαράς δεν είναι, μα παντού τα δίχτυα της στήνει"
                                                                                                 Τι είναι:

Δημιουργήθηκε με το Padlet



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ:

  • Ζωγραφίζουμε μια αράχνη! Πόσα πόδια θα της βάλουμε; 8! Αριθμούμε το κάθε ποδαράκι από το 1 μέχρι το 8!
  • Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τους δικούς μας ιστούς αράχνης! Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας πουν και να ζωγραφίσουν, τι μπορεί να πιάστηκε στον ιστό της αράχνης!!! Ας φτιάξουμε λοιπόν τη δική μας ιστορία!!!
  • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το μύθο της αράχνης!

Καλό Σαββατοκύριακο!!!



Υπενθυμίζουμε ότι στις αναρτήσεις του blog του σχολείου μας, το ψηφιακό υλικό που τυχαίνει να κοινοποιούμε (ιστοσελίδες, φωτογραφίες, παρουσιάσεις, αναρτήσεις άλλων blog κ.τ.λ) δεν αποτελεί προϊόν δική μας πνευματικής ιδιοκτησίας, ούτε προϊόν διαφήμισης, ούτε προσωπικού κέρδους. Το προτείνουμε στα πλαίσια της εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης και επικοινωνίας ως επικουρικό εργαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου