Με αφορμή τις βροχές και την εποχή που διανύουμε, μιλάμε για τις γεωργικές εργασίες. Για την διαδικασία του οργώματος και της σποράς και παρακολουθούμε την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής των φυτών, δένδρων, λουλουδιών....
Μιλάμε για την Θεά Δήμητρα,Θεά της βλάστησης, της γεωργίας, των καρπών της γης και των σιτηρών.Η Δήμητρα ήταν η Μητέρα Γη, δηλαδή η θεότητα που πρόσφερε τους καρπούς της γης και ιδιαίτερα το σιτάρι στους ανθρώπους.
Διαβάζουμε τον μύθο για την αρπαγή της Περσεφόνης.
Περσεφόνη
Το κάθε παιδί φυτεύει το δικό του σποράκι με υπόσχεση να το φροντίζει όπως πρέπει (νερό, ήλιο).
Πείραμα: φυτέψαμε δύο γλαστράκια όπου το ένα θα το αφήσουμε "χωρίς νερό" και το άλλο "χωρίς ήλιο", να δούμε τι θα συμβούν.
Φτιάχνουμε ένα ατομικό βιβλιαράκι με την πορεία ενός φυτού.
Διαβάζουμε τον μύθο για την αρπαγή της Περσεφόνης.
Ένας από τους πιο όμορφους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας, είναι η ιστορία της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας και του Δία, την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Πλούτωνας και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα, η οποία ήταν η θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας και υπεύθυνη για την καλή σοδειά και την άνθιση της φύσης είχε κάνει την όμορφη Περσεφόνη με το θεό Δία.
Όμως μία μέρα που η νεαρή μάζευε λουλούδια παρέα με τις Ωκεανίδες νύμφες, ξαφνικά άνοιξε η Γη, ξεπήδησε από μέσα ο Πλούτωνας με το σκοτεινό του άρμα και την άρπαξε, όμως κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει και τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς.
Θλιμμένη η Δήμητρα που έχασε την κόρη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Τότε ο ήλιος την λυπήθηκε και της είπε ότι την έκλεψε ο Πλούτωνας κι έτσι η Δήμητρα πήγε να τη ζητήσει πίσω.
Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό, η Περσεφόνη να είναι στη Γη 6 μήνες με την μητέρα της και 6 στον Κάτω Κόσμο μαζί του και μάλιστα για να το εξασφαλίσει αυτό, της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.
Έτσι τους 6 μήνες που η Περσεφόνη, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο, στη Γη η Δήμητρα ήταν δυστυχισμένη και πάγωνε την πλάση κι έτσι κυριαρχούσε το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ενώ οι υπόλοιποι 6, ήταν μήνες ανθοφορίας γονιμότητας και καλοκαιρίας αφού η Δήμητρα είχε την κόρη της ξανά.
Και τον βλέπουμε στον υπολογιστή.
Με αφορμή τον μύθο μιλάμε για την αλλαγή των εποχών. Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες και η κάθε ομάδα ζωγραφίζει την κάθε εποχή.
Με το τραγούδι της Περσεφόνης (Μ. Χατζιδάκις)...συγκινούμαστε, προβληματιζόμαστε και χαλαρώνουμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου