Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ελιά

Με αφορμή την εποχή και τους γονείς κάποιων παιδιών της τάξης μας που πάνε στο μάζεμα των ελιών, επεξεργαστήκαμε και εμείς αυτή τη βδομάδα το θέμα "ελιά".
Μιλήσαμε για το δέντρο, τα χαρακτηριστικά του, τους καρπούς του, το λάδι και όλη την διαδικασία της παραγωγής του.












Δοκιμάσαμε ελιές.


Κατασκευή "ελιάς" με ανακυκλώσιμο υλικό





Αναλύσαμε τον πίνακα του Θεόφιλου "Το μάζεμα της ελιάς"


Και φτιάξαμε ομαδικά το δικό μας "λιομάζωμα"





Συνεχίσαμε με μυθολογία

                   Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

Πριν πολλά πολλά χρόνια η πόλη της Αθήνας δεν λεγόταν έτσι αλλά Κεκροπία...σε αυτή την πόλη λοιπόν...ήταν βασιλιάς ο Κέκροπας...ένα παράξενο πλάσμα αφού ήταν από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι...Ο Κέκροπας ήταν ένας σοφός και καλός βασιλιάς και όλοι τον αγαπούσαν και τον σέβονταν..Κάποια στιγμή λοιπόν που λέτε...η θεά Αθηνά έβαλε στο μάτι αυτή την όμορφη πόλη και ήθελε να είναι η προστάτιδα της...έλα όμως που ήθελε την όμορφη αυτή πόλη και ο θεός Ποσειδώνας!!! οι δυο θεοί μάλωναν λοιπόν για το ποιός θα έχει αυτή την πόλη και ο Κέκροπας αποφάσισε να γίνει ο κριτής αυτής της διαμάχης...Τον αγώνα που ξεκίνησαν οι δυο θεοί τον παρακολούθησαν και οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι υπόλοιποι θεοί του Ολύμπου. Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας έπρεπε λοιπόν να προσφέρουν δώρα και υποσχέσεις στους κατοίκους της Κεκροπίας....Πρώτη πήρε το λόγο η Αθηνά....κάρφωσε στο χώμα το κοντάρι της και αμέσως φύτρωσε ένα δέντρο με λεπτά κλωνάρια..σταχτοπράσινα φύλλα και γεμάτο μικρούς πράσινους καρπούς..- Σας δίνω την ελιά είπε η θεά.Μπορείτε να φάτε τους καρπούς της και με τα ξύλα της να ζεσταθείτε.Το δώρο μου είναι σύμβολο ειρήνης και προκοπής...

Ήρθε και η σειρά του Ποσειδώνα, ο οποίος χτύπησε την τρίαινα του πάνω στο βράχο και τότε βγήκε θαλασσινό νερό και ένα κάτασπρο όμορφα άλογο...- Σας δίνω το άλογο τους είπε...με αυτό θα νικάτε στον πόλεμο και θα τρέχετε γρήγορα. θα σας μάθω ακόμη να φτιάχνετε καράβια και να κυβερνάτε τη θάλασσα.

Η απόφαση του Κέκροπα και των κατοίκων του ήταν δύσκολη...ποιό δώρο άραγε να πρωτοδιαλέξουν;;;; 

Ο Κέκροπας σαν σοφός βασιλιάς για να μην δυσαρεστήσει κανένα θεό άφησε τους υπόλοιπους θεούς του Ολύμπου να αποφασίσουν και έτσι έκριναν ότι η θεά Αθηνά που είναι θεά της σοφίας είχε δώσει το πολυτιμότερο δώρο και την έκαναν προστάτιδα της πόλης. έτσι η πόλη αυτή ονομάστηκε Αθήνα προς τιμήν της Αθηνάς και από τότε μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι καλλιεργούν την ελιά, τρωνε τους καρπούς της και παράγουν λάδι....



Οι μύθοι αποτελούν πάντα αφορμή για αυτοσχεδιασμούς και δραματοποίηση.





             "Από κλαδάκι κρέμεται
              στην αγορά πουλιέται,
              το εξωτερικό της τρώγεται,
              το μέσα της πετιέται."

                                          Τί είναι;
                           Η ελιά



Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πολυτεχνείο

Μιλάμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, βλέπουμε φωτογραφίες και ντοκουμέντα, ακούμε τραγούδια της εποχής.






Προσεγγίζουμε τις έννοιες "δημοκρατία" και "δικτατορία" μέσα από παραμύθια, ιστορίες και αυτοσχεδιασμούς.


Ετοιμάζουμε το δικό μας πανό.





Ένα εξαιρετικό τραγούδι που μας συντροφεύει αυτές τις μέρες είναι...



Φτιάχνουμε ένα όμορφο ατομικό κολλάζ για το Πολυτεχνείο.





Κατασκευή το περιστέρι της Ειρήνης!





Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, παρακολουθούμε με τις υπόλοιπες τάξεις του 78ου Νηπιαγωγείου ένα animation, που προκαλεί συγκίνηση και αφορμή για συζήτηση...




...και συνεχίζουμε με την δική μας "διαδήλωση" στο χώρο της αυλής...





...κλείνοντας με την κατάθεση του "γαρύφαλλου", φόρος τιμής για τους αγωνιζόμενους εκείνης της εποχής!!!



Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Όργωμα - Σπορά

Με αφορμή τις βροχές και την εποχή που διανύουμε, μιλάμε για τις γεωργικές εργασίες. Για την διαδικασία του οργώματος και της σποράς και παρακολουθούμε την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής των φυτών, δένδρων, λουλουδιών....



Το κάθε παιδί φυτεύει το δικό του σποράκι με υπόσχεση να το φροντίζει όπως πρέπει (νερό, ήλιο).





Πείραμα: φυτέψαμε δύο γλαστράκια όπου το ένα θα το αφήσουμε "χωρίς νερό" και το άλλο "χωρίς ήλιο", να δούμε τι θα συμβούν.




                        Φτιάχνουμε ένα ατομικό βιβλιαράκι με την πορεία ενός φυτού.





Μιλάμε για την Θεά Δήμητρα,Θεά της βλάστησης, της γεωργίας, των καρπών της γης και των σιτηρών.Η Δήμητρα ήταν η Μητέρα Γη, δηλαδή η θεότητα που πρόσφερε τους καρπούς της γης και ιδιαίτερα το σιτάρι στους ανθρώπους.





Διαβάζουμε τον μύθο για την αρπαγή της Περσεφόνης.
Ένας από τους πιο όμορφους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας, είναι η ιστορία της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας και του Δία, την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Πλούτωνας και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα, η οποία ήταν η θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας και υπεύθυνη για την καλή σοδειά και την άνθιση της φύσης είχε κάνει την όμορφη Περσεφόνη με το θεό Δία.
Όμως μία μέρα που η νεαρή μάζευε λουλούδια παρέα με τις Ωκεανίδες νύμφες, ξαφνικά άνοιξε η Γη, ξεπήδησε από μέσα ο Πλούτωνας με το σκοτεινό του άρμα και την άρπαξε, όμως κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει και τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς.
Θλιμμένη η Δήμητρα που έχασε την κόρη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Τότε ο ήλιος την λυπήθηκε και της είπε ότι την έκλεψε ο Πλούτωνας κι έτσι η Δήμητρα πήγε να τη ζητήσει πίσω.
Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό, η Περσεφόνη να είναι στη Γη 6 μήνες με την μητέρα της και 6 στον Κάτω Κόσμο μαζί του και μάλιστα για να το εξασφαλίσει αυτό, της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.
Έτσι τους 6 μήνες που η Περσεφόνη, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο, στη Γη η Δήμητρα ήταν δυστυχισμένη και πάγωνε την πλάση κι έτσι κυριαρχούσε το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ενώ οι υπόλοιποι 6, ήταν μήνες ανθοφορίας γονιμότητας και καλοκαιρίας αφού η Δήμητρα είχε την κόρη της ξανά.

Και τον βλέπουμε στον υπολογιστή.



Με αφορμή τον μύθο μιλάμε για την αλλαγή των εποχών. Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες και η κάθε ομάδα ζωγραφίζει την κάθε εποχή.











Με το τραγούδι της Περσεφόνης (Μ. Χατζιδάκις)...συγκινούμαστε, προβληματιζόμαστε και χαλαρώνουμε...

Περσεφόνη